verslagen activiteiten


Bevrijdingsdag 2020
Farah zingt de sterren van de hemel voor onze cliënten uit de zorg.

Gisteren was het Bevrijdingsdag normaal gesproken een groot feest met ontelbare activiteiten. Nu, Bevrijdingsdag 2020 zag dat er heel anders uit i.v.m. met het coronavirus.
Wanneer je thuis woont heb je dan gelukkig nog een beetje bewegingsvrijheid met de 1,5 meter afstand maar wanneer je in een verzorgings/verpleegtehuis woont is dat een heel ander verhaal. Al weken mogen deze mensen niet naar buiten, verblijven ze in hun eigen kamer of appartement en mogen ze geen bezoek ontvangen.

Juist op dagen als koningsdag of Bevrijdingsdag gaan we ze bezoeken, nemen ze mee, maken ze deel uit van onze familie, vrienden, kennissen. Nu niet, het is onveilig en daarom, staan wij buiten en zijn zij binnen,  we kunnen simpelweg niet bij ze komen.

Gelukkig zijn er inmiddels kletsplekken georganiseerd zodat onze ouderen af en toe een uurtje hun dierbare kunnen zien en contact kunnen hebben op een wat normalere manier. Dan hoeven we niet meer met onze handen tegen het glas te staan om toch nog een beetje contact te houden.
Wat zouden we ze graag even vasthouden, knuffelen, meenemen en verwennen. Maar nu, nu kan dat even niet, laten we hopen dat er snel een vaccin komt zodat het weer wel kan.

Toch laten we ons niet zomaar wegsturen en doen we er alles aan om contact te houden, we bellen, appen, schrijven weer ouderwetse brieven, we face timen en ga zo maar door. Daarnaast staan er kanjers op die stoeptekeningen maken, lekkere dingen bakken en ...............muziek maken. Gewoon voor de deur, 1 van deze kanjers is Farah een meisje van 15 uit Tilburg.
Farah reist het hele land door om voor onze ouderen te zingen, ze op deze manier een hart onder de riem te steken. Daarbij heeft ze  haar broer (van de techniek) en moeder (als chauffeur) ook betrokken Farah zingt met zoveel passie dat je er gewoon even stil van word.

Gisteren waren wij aan de beurt bij Hof 't Seis in Middelburg en Nieuw Sandenburgh in Veere. Wat was het een feest, wat een stemgeluid, wat een hartverwarmende reacties van onze ouderen, van de balkons werden volop kushandjes toegeworpen. Er word meegeklapt en gezongen, en .......even niet gedacht aan de tijd waarin we zitten.

Daar staat dan zo'n meisje van 15, die haar repertoire volledig afgestemd heeft op haar doelgroep (normaal zingt ze o.a. ook rock), ze maakt contact dwars door de muren en ramen heen, dat alles doet ze naast haar digitale schoolarbeid en geheel vrijblijvend.

Farah Dankjewel!


De Walcherse ontmoetingsdag 2019: verhaal van een deelnemer! 

9:30 uur ontvangst en voorstellen aan de vrijwilligster die een hele dag met je meeliep. Koffie met een heerlijke aardbeiengebakje. Jammer dat het niet zo’n mooi weer was, maar er was keus genoeg om iets te ondernemen. Vanaf 10:30 uur eerst naar de imkerij, interessante uitleg. Daarna naar geheugentraining, erg leuk. Naar binnen naar het skelet van de gigantische potvis en vele archeologische vondsten. Na de lunch een landschapswandeling gemaakt, intussen was het weer opgeknapt en was het heerlijk buiten. Overal werden we bijgepraat, door mensen die er alles van af wisten. Kortom een heerlijke dag met veel verschillende soorten informatie. Geheel naar eigen goeddunken in te vullen. Veel dank aan alle vrijwilligers. Het was de moeite waard. Te weinig tijd om alles kunnen doen, maar zeker in voor herhaling.
Dan mogelijk het beweeg bomenpad en boetseren e.d. meedoen.

Emmy Scherbeyn

Kerstlunch 2018

Dankzij het Nationaal Ouderenfonds en het Van der Valk Hotel mochten we op 13 december weer een kerstlunch organiseren voor vijftig eenzame en/of minder draagkrachtige ouderen. Ouderen die weinig zicht hebben op een kerstfeest met familie, vrienden of kennissen. We kregen ontzettend veel enthousiaste aanmeldingen binnen van medewerkers uit de zorg.

 

Veel te veel… Super, maar tegelijkertijd ook jammer. Want zeker in deze tijd wil je eigenlijk iedereen blij maken. Hoe kies je dan ‘maar’ vijftig personen uit? We hebben gekeken naar wie er afgelopen jaar al eens keer uitgenodigd was voor een activiteit van de Stichting Hart voor de Zorg. Dat leek ons het meest eerlijk, leuk is echter anders. Aan de ene kant geeft dit natuurlijk ook een signaal af: we weten dat we iets organiseren waar schijnbaar behoefte aan is. Aan de andere kant weten we ook dat deze doelgroep steeds groter wordt. Eén van mijn voornemens voor het komende jaar is daarom: meer activiteiten voor meer mensen!

 

De lunch was weer een geweldig succes. Vele leken al in feeststemming, zo waren er vrijwilligers met een verlichte kerstmuts op (zo zijn ze herkenbaar), gasten die zich voor deze gelegenheid mooi hadden aangekleed en een buffet waar je u tegen zei. Werkelijk op en top in kerstsfeer. De gelegenheid was er om een hand wat langer vast te houden dan anders, aandachtig te luisteren naar wat iemand te vertellen heeft of een extra toetje voor iemand te halen. Gewoon omdat het feest is!

 

Wanneer je dan halverwege van een afstand toekijkt en ziet wat er gebeurt, word je daar gewoon even stil van. Onze gasten hebben zichtbaar genoten. Zonder al die vrijwilligers, de samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en Van der Valk Hotel zouden dit soort activiteiten echt niet mogelijk zijn. En juist dit is de bedoeling van kerst: het werkelijk samen zijn!

Voor nu wens ik u hele fijne feestdagen en een gezond en vooral liefdevol 2019.

Pietenactie 2018

Mede dankzij een zeer gulle gever en de Speelgoedbank Zeeland was het ook dit jaar weer mogelijk om een Pietenactie te organiseren voor kinderen van de thuisbegeleiding en het maatschappelijk werk. Het animo van medewerkers om hieraan bij te dragen was enorm.  Want wat is er nou leuker dan Zwarte Piet te mogen helpen met het uitzoeken van de cadeaus? En dat waren er nogal wat!

 

Er werden datums gepland voor het inpakken en bestikkeren van de cadeaus. Als kers op de taart heeft de Sligro ook nog chocoladeletters en pepernoten gesponsord voor onze kinderen. Van al die giften krijg je zo enorm veel energie! Die energie heeft er onder andere voor gezorgd dat we in één avond alle cadeaus hebben ingepakt. Dit tot groot genoegen van Zwarte Piet die het hierdoor een stuk minder druk had.

 

Op 29 november was het dan eindelijk zover: de Pietenactie. Eindelijk mochten we al die kinderen blij maken. In de Breestraat in Middelburg kwamen Zeven Zwarte Pieten inclusief chauffeurs bij elkaar. Wat een feest! Nadat de Pieten de cadeaus hadden ingeladen, gingen we op pad. Het was even passen en meten, want de cadeaus waren een stuk groter dan voorgaande jaren.

 

Wat een blije gezichten en leuke reacties van de kinderen. De jongen die een grote oplegger kreeg, staat mij in het bijzonder bij: “daar ben ik al een half jaar voor aan het sparen en nu krijg ik hem gewoon!” Glunderde hij. Mijn hart maakt een sprongetje bij zulke reacties: daar doen we het voor.

 

Dank aan al die vrijwilligers die ook voor deze actie een vrije dag opnemen, aan de sponsors die dit mogelijk maakte, aan de aanmelders van de kinderen die anders tussen wal en schip vallen. En dank dat ik een actie als deze mag organiseren. Het geeft mij vleugels!

Een bijzondere noodaanvraag

Zoals u waarschijnlijk wel weet organiseert de Stichting Hart voor de Zorg regelmatig uitjes voor klanten uit de zorg. Die uitjes zijn altijd super gezellig. Toch is het niet altijd voor iedereen mogelijk om aan deze activiteiten deel te nemen dat bleek toen er een noodfonds aanvraag binnen kwam van een medewerker uit de zorg mw. Anneke Ooms van team Boulevard uit Vlissingen.

 

Anneke vertelde dat ze werkzaam was bij dhr. en mevr. van Bergen en dat deze best wel interesse hadden in het aanstaande uitje maar dat meneer hier niet aan deel kon nemen.

Toch waren ze wel toe aan een onbezorgd opkikkertje maar door allerlei omstandigheden lukte dit niet. Anneke wilde haar klant dolgraag verassen. De vraag was of het echtpaar mee uit genomen kon worden naar restaurant de Punt in Vlissingen voor een drankje. Zodat ze even weg waren uit hun dagelijkse beslommeringen.

 

Hoe gaat dat dan vanaf het moment dat de aanvraag binnenkomt? Wat heb je daarvoor nodig. Ten 1e natuurlijk een vrijwilliger met een auto het liefst natuurlijk een medewerker uit de zorg. Maar….. het is zomer, veel mensen zijn op vakantie, het is razend druk in de zorg etc. Maar goed wie niet waagt wie niet wint dus we mailen alle vrijwilligers uit het bestand.

En, onvoorstelbaar maar er word gelijk gereageerd. Peter schrijft enthousiast over het initiatief te zijn en wil graag wat betekenen.

 

Peter word in contact gebracht met Anneke, de klant word op de hoogte gebracht van de verassing en er word een datum gepland, niet voor een drankje maar voor een lunch.

Het moet tenslotte wel een feestje zijn.

 

Weet je, soms voel ik me net Sinterklaas, wat is het toch heerlijk mensen blij te maken en wat kan je toch veel met elkaar. Zonder oproep waren we niet op de hoogte (de medewerker signaleert) zonder vrijwilliger was het niet mogelijk ( we zijn afhankelijk van mensen met het hart op de juiste plaats) en zonder budget komen we ook nergens (met dank aan de sponsors van onze Stichting). En ik, ik mag ze verbinden, wat heb ik een top job.

 

Na afloop schrijft Peter: 

Wij, de familie Bergen en ik, hebben onze lunchafspraak ondertussen achter de rug.

Een leuke locatie om te zitten, de Punt, in Vlissingen. Lekker buiten en toch uit de zon en niet zo afschuwelijk druk als op de boulevard.

En, er is echt heel wat te zien, op het land, in de zee, in de lucht en op het terras.

We genoten ieder van de bij onze smaak en tijdstip passende gerechten.

De een ging groots achter een pan met mosselen (dat doe ik namelijk thuis voor me zelf nooit).

De ander friet met kibbeling (‘t is dan wel geen avond, maar dan eten we vanavond maar gewoon een boterhammetje).

Of, een broodje gezonde zalm (om mee wakker te worden gaat dat best).

Drankje erbij en op zoek naar de juiste conversatie in een stijlvolle mix van humor, ernst, verleden en heden.

Afsluitend nog een toetje naar believen warm (1) of koud (de rest), was dit naar mijn inzien een zeer geslaagd uitje.

Voor meneer Bergen was het om 2 uur mooi geweest.

Meneer en mevrouw weer naar huis gebracht en hoewel ik ook nog binnen gevraagd werd heb ik dat toch maar niet gedaan. Aan alle leuke dingen komt ook een eind tenslotte.

Heerlijk om dit te kunnen doen, dikke duim voor de Stichting

Groetjes, 

Peter

Uitje Vlindertuin
Verteld door een dankbare cliënt:
Op 29 juni was er een uitje naar de Vlindertuin. Dit werd georganiseerd door Stichting Hart voor de Zorg.
Voor het eerst ben ik meegegaan.
Ik was aangenaam verrast door hoe alles geregeld was, de Vlindertuin was erg leuk. Ik heb vele verschillende vlinders gezien, grote/kleine/veel kleur/weinig kleur, prachtig! Er waren niet alleen vlinders maar ook aapjes en reptielen. Dat was een verrassing voor ons allen want wij dachten alleen vlinders te gaan zien. Wat ook leuk was: er was zelfs een mogelijkheid om een slang vast te houden voor de durfals onder ons.
Het uitje was fantastisch georganiseerd. De vrijwilligers hebben echt heel erg hun best gedaan! Mijn grote waardering voor deze groep vrijwilligers, ze offeren toch weer een vrije dag voor ons allen op!
Het uitje was niet alleen leuk door de vlinders en andere dieren en de aandacht van de vrijwilligers, maar ook omdat we nog eens ontzettend verwend zijn. Eerst met een kopje koffie met wat lekkers, daarna met een heerlijke lunch, en zelfs toen we weggingen werden we nog verwend met een ijsje! Het kon niet op allemaal.
Het was een hele fijne en mooie dag, ik heb genoten!
Nogmaals grote dank naar ieder die dit mogelijk gemaakt heeft!

Een speciaal Promsconcert

Op zondag 28 januari 2018 in de Zeeuwse Concertzaal te Middelburg organiseerde de Lions Walcheren een matinee voor wie toegang tot concerten niet zo makkelijk te realiseren was.

 

Na maanden van voorbereiding was het eindelijk zover, zondag 28 januari een dag met een gouden randje.

Vooraf konden medewerkers uit de zorg hun klanten opgeven voor dit bijzondere concert. De klanten die deze dag te gast waren konden allemaal thuis opgehaald en weer thuisgebracht worden dankzij de geweldige organisatie van de Lions in samenwerking met de andere service clubs op Walcheren.

 

Bij aankomst werden ze verwelkomd over de rode loper door de vrijwilligers en begeleid naar de garderobe, hierna kregen alle gasten, omdat het feest was, een glas bubbels met  een petitfour.

 

Ook de vrijwilligers van de stichting Hart voor de Zorg Walcheren waren aanwezig voor allerlei hand en span diensten. Medewerkers uit de zorg die daar graag hun vrije dag voor over hebben en die voor vele van de gasten het mogelijk maakte deel te nemen aan dit geweldige matinee.

 

Voorgaande jaren werd er regelmatig aangegeven dat het zo jammer was dat mensen afgezien van het programma boekje geen foto als herinnering hadden. Dit jaar was er daarom een fotograaf die alle gasten bij aanvang op de foto zette. Deze foto werd tijdens het concert vliegensvlug door heel veel vrijwilligers ingelijst en konden de gasten na afloop meenemen. Ook was er dit jaar een goochelaar, Mark Woods,  die de gasten vermaakte vooraf en in de pauze.

 

Het concert werd geopend door onze eigen burgervader dhr. Harald Bergman. Bert van Leerdam nam met veel enthousiasme en humor de hele presentatie voor zijn rekening.

 

En dan het concert, verzorgt door de Swinging Affair Big Band geïnspireerd door de groten der aarde zoals Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Vera Lynn. Zij namen vele even mee terug in de tijd. Marieke van Dijk en Gino Buysrogge zongen nummers als Too Dam Hot. En, uiteraard sloten we af met Vera Lynn en We’ll meet again.

 

Van een activiteit als deze word ik altijd wat emotioneel, dat merk ik ook nu weer terwijl ik dit schrijf. De reden hiervan is dat ik met recht ontroerd ben door alle inzet van al die mensen, onder de indruk van wat je allemaal niet kan als je samenwerkt. En zeker ook van het resultaat, mensen waarvan je weet dat ze anders niet buiten komen zingen mee uit volle borst, de warmte van al die vrijwilligers, de knuffels die uitgedeeld worden, soms een hand een lach en een traan.

Alles was zo compleet, op een laatst nog een goed gevulde goodie bag mee naar huis dankzij al die sponsors. Wat een organisatie en wat een Topdag!!

 

Dank aan allen die dit mogelijk maakte in het bijzonder aan de Lions.

 

Anita Aerts.

Coördinator Stichting Hart voor de Zorg.