Onze Klussendienst bestaat dit jaar 10 jaar. Wat zijn we trots op onze klussers die dus al 10 jaar klaar staan voor onze klanten! Natuurlijk laten we het jubileum niet zomaar voorbij gaan en worden onze klussers flink in het zonnetje gezet. De klussers zelf zijn uiteraard ook erg trots op dit jubileum en wie beter dan een klusser zelf kan vertellen waarom de klussendienst zo nodig is! Hieronder het verhaal van Bert, een klusser van het eerste uur.

De Klussenservice bestaat 10 november 10 jaar, een mijlpaal. 10 jaar geleden zijn we begonnen met 2 klussers inmiddels zijn dat er 11. Allemaal vrijwilligers met het hart op de juiste plaats. Die er zijn voor een specifieke doelgroep: Die Cliënten die zorg ontvangen en die niet de financiële middelen hebben om een regulier bedrijf in te schakelen en daarnaast geen netwerk hebben om hun te helpen.

De aanvragen komen binnen via de professionals bij de coördinator en deze verdeelt de klussen onder de klussers. De klussenservice bestaat uit 2 groepen vrijwilligers te weten de tuingroep en de binnen klussers .Wanneer we te maken hebben met een grote of complexe klus dan is het vanzelfsprekend dat we elkaar helpen. Dat schept een enorme band en die is er altijd. We zitten nu in 10 jaar tijd op 800 klussen.

Helaas heeft Covid ook op onze klussenservice invloed gehad, zo konden de meeste binnen klussen niet meer gedaan worden echter de buitenklussen hadden gewoon doorgang. Hierna hadden we te maken met een aantal stormen die er voor zorgde dat hele schuttingen omver geblazen werden. Ook daarin hebben we gelukkig wat voor de mensen kunnen betekenen.

Eens per jaar doen we een zogenaamde make-over bij een cliënt uit de zorg thuis, met het hele klus team. Tijdens zo’n make-over word vaak een groot deel van het huis aangepakt, bijna alle meubels worden vervangen. De cliënt kent dan zijn woning bijna niet meer terug , het huis is dan leefbaar en gezellig. Het is heerlijk om met elkaar van het huis van de cliënt een thuis te maken.

Daarnaast is het zo dat we steeds vaker ingeschakeld worden als een huis weer in de oorspronkelijke staat opgeleverd moet worden aan woningbouwverenigingen. Wanneer dit uitbesteed wordt, kost dat enorm veel geld wat onze doelgroep niet kan betalen. Door onze krachten te bundelen lukte het deze klussen te klaren voor nog geen 1/5de deel van de prijs. Dit zijn klussen die veel energie kosten maar de energie die het geeft na afloop maakt alles weer goed.

Verder wil ik er graag 2 projecten uit lichten die mij de afgelopen 9 jaar hebben geraakt. De eerste klus ging om een jongen van 10 jaar die door privé omstandigheden niet meer in zijn eigen slaapkamer wilde/durfde te slapen. Op de vraag waaraan zijn slaapkamer dan moest voldoen zodat hij zich er weer prettig zou voelen antwoordde hij dat het een Feijenoord-kamer moest worden. Sterker nog de jongen had zelf al een ontwerp gemaakt.
Ook deze klus hebben we toen met alle binnen klussers gedaan. Op woensdagmiddag kregen we hulp van de jongen zelf . Het is een echte Feijenoord-kamer geworden met alles er op en er aan zoals een lamp en vlag en alle deuren in het logo van de club.
Als kers op de taart kregen we van Feijenoord nog eens 6 vrijkaartjes voor een wedstrijd. Toen er gevraagd werd aan de jongen wie hij mee wilde nemen waren dat de klussers.
Het werd een dag om nooit meer te vergeten. Feijenoord won van Roda JC met 4-0, dus het stadion stond op zijn kop. Hier doen we het voor!!!!!!!!!!!!!!!

Het tweede project. Mevrouw B, the lady in blue. Alles was blauw, haar kleding, decoratie in de woning in de tuin…. Een pracht mens met een knus huisje en een prachtige tuin met veel tuinverlichting. De tuinklussers kwamen er ieder jaar voor onderhoud en werden dan door haar in de watten gelegd met lekkere hapjes en drankjes. Ook kleine binnen klussen werden met plezier gedaan. Vorig jaar nog 2 antieke bankjes opgeknapt. Ze was er verguld mee. Door haar werd er vorig jaar aan ons een Rabo club actie prijs toegekend een prijs voor sociale initiatieven en zij verwoordde op uitstekende wijze waarom. Helaas hebben we dit jaar afscheid van haar moeten nemen. We waren allemaal ontdaan maar hebben mooie herinneringen.

De vrijwilligers van de klussendienst hopen in de komende 10 jaar nog veel meer mensen blij te kunnen maken.

Wij staan er als klusteam klaar voor.

Bert Doornekamp

Naar overzicht